ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 30 | Careul de greșeli al ecusonului FIFA, Andrei Chivulete! Patru situații legate de penalty la UTA-Mioveni, toate eronate + penalty neacordat pentru FCSB

ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 30 | Careul de greșeli al ecusonului FIFA, Andrei Chivulete! Patru situații legate de penalty la UTA-Mioveni, toate eronate + penalty neacordat pentru FCSB
Arbitrul central Andrei Florin Chivulete in meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si FC Arges, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, vineri 29 ianuarie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
  • Publicat:
  • Actualizat:

De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, în cazul de față a 30-a, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.

Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.

Campionatul regulat s-a încheiat odată cu etapa aceasta, iar lupta pentru ocuparea unui loc în play-off s-a dus până în ultima clipă.

ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 30 | Careul de greșeli al ecusonului FIFA, Andrei Chivulete! Patru situații legate de penalty la UTA-Mioveni, toate eronate

În etapa cu numărul 30 am avut unele situații interesante din punct de vedere al arbitrajului.

Astfel în meciul UTA Arad- CS Mioveni, meci condus la centru de Andrei Chivulete, am avut o situație destul de rar întâlnită pe terenurile ligii 1 și anume nu mai puțin de patru situații legate de acordarea de lovituri de la 11 metri, toate patru analizate greșit de către arbitru.

Totul a început cu faza din minutul 20 când în urma unui atac al echipei oaspete, atacantul Samoah a fost faultat de către fundașul arădean Shlyakov la limita suprafeței de pedeapsă.

Arbitrul a acordat lovitură de la 11 metri și cartonaș galben jucătorului de la UTA.

Faza este interesantă atât ca sancțiune tehnică cât și disciplinară. Reluările ne arata că faultul a avut loc, sau cel puțin a început, în afara suprafeței de pedeapsă. Legile jocului menționează că singura abatere care atunci când începe în afara suprafeței de pedeapsă și se termină în interior, se sancționează cu penalty, este ținerea.

În rest locul inițial de contact este cel care ne dă și locul abaterii. În acest caz decizia tehnică este greșită deoarece trebuia lovitură liberă de la marginea suprafeței de pedeapsă. Din punct de vedere disciplinar având în vedere că este vorba de o împingere, deci o situație care nu are legătură cu lupta pentru minge, se impunea cartonașul roșu pentru oprirea unei situații clare de înscriere a unui gol indiferent dacă faultul se produce înăuntru sau în afara careului.

Decizia corectă în această fază ar fi fost lovitură liberă directă și cartonaș roșu.

Arbitrul Chivulete a făcut un semn de mulțumire către al patrulea oficial

La fazele la limita suprafeței de pedeaspa, foarte aproape de linie, se recomandă ca arbitrul să se consulte cu arbitrul asistent de pe acea parte care este singurul poziționat astfel încât să poată depista cu exactitate locul abaterii.

În minutul 39 avem a doua fază importantă din acest meci. În urma unei lovituri de la colțul terenului a celor de la Arad, jucătorul arădean Marko Vukcevic șutează într-un adversar aflat în interiorul suprafeței de pedeapsă. Arbitrul lasă jocul să continue, chiar face semn că nu a fost nici o abatere iar apoi revine surprinzător după câteva secunde și acordă lovitură de la 11 metri.

După acordarea penalty-ului arbitrul Chivulete face semn de mulțumire către al patrulea oficial, semn că acesta i-a comunicat că a avut loc o abatere. Apărătorul celor de la Mioveni în momentul șutului își trage mâna, se întoarce cu spatele, nu își mărește suprafața corpului în mod evident și face tot posibilul să evite un henț.

Mingea îi lovește mâna dar poziția brațului era aproape de corp. Decizia corectă ar fi fost că arbitrul să lase jocul să continue.

M-a surprins modul în care a fost luată această decizie. Prin faptul că arbitrul inițial lasă jocul să continue și chiar face semn că a controlat faza pentru ca apoi să revină la mesajul primit de la margine arată o nesiguranță în decizii și a dus la proteste și confuzie în rândul jucătorilor.

Un arbitru FIFA trebuie să își asume deciziile când controlează faza și să aiba curajul să ia aceste decizii chiar și nepopulare, împotrivă echipei gazdă.

Decizie luată exact invers în minutul 42 la UTA – MIoveni

O altă situație interesantă s-a petrecut în minutul 42. Portarul celor de la UTA prinde în mâini o minge centrată de cei de la Mioveni apoi se pregătește să își puna echipa în atac. Prin fața lui aleargă un atacant de la Mioveni, fără a exista un contact provocat de atacant, evident cu scopul de a încetini contra-atacul.

Putem observa pe reluare cum portarul Florin Iacob având mingea în mână îl lovește intenționat pe Ionut Balaur cu piciorul și apoi se arunca la pământ cerând fault în favoarea lui. Arbitrul se păcălește și acordă lovitură liberă și cartonaș galben atacantului din Mioveni. Decizia corectă ar fi fost lovitură de la 11 metri și cartonaș galben portarului, deci exact invers.

Ultima fază din acest meci s-a petrecut chiar în debutul reprizei secunde. Și aici decizia luata de arbitru este ciudată, el dictând fault în atac deși reluările ne arată un fault al fundașului de la Mioveni în propria suprafață de pedeapsă. Este adevărat că fundașul pare că atinge mingea cu vârful ghetei dar în același timp își lovește adversarul peste picior.

Andrei Chivulete, discuție rapidă cu șefii CCA! Există nesiguranță

Întrebarea este care sunt elementele pentru care s-a dictat fault în atac…? Recunosc că nu am înțeles și nu am găsit nimic în favoarea acestui deznodământ. Decizia corectă ar fi fost lovitură de la 11 metri în favoarea celor de la UTA fară nici o sancțiune disciplinară.

Un meci în care am avut decizii luate greșit, cu întârziere, la intervenția unor colegi deși fazele erau sub control și unele dictate invers față de ce s-a petrecut cu adevărat pe terenul de joc. Cred că cei din CCA ar trebui să poarte o discuție cu Andrei Chivulete deoarece în prestațiile sale se simte o oarecare nesiguranță și o presiune, lucruri care par să afecteze prestațiile din teren.

Este posibil că toată atenția acordată de mass-media și ecusonul FIFA, care vine cu unele responsabilități și așteptări, să îl afecteze pe arbitru iar o discuție lămuritoare ar fi benefică pentru meciurile viitoare.

Ce s-a întâmplat la FCSB – FC Voluntari (1-0)?

Un meci foarte interesant și cu final dramatic a avut loc intre FCSB și FC Voluntari, meci marcat de golul spectaculos înscris în ultima secundă de către Octavian Popescu cu un șut de la 30 metri. Finalul de meci a avut și o situație atipică de arbitraj. Astfel la o centrare în careul celor de la Voluntari, Mamut, atacantul celor de la FCSB, lovește mingea cu capul apoi este lovit în față cu brațul de către un fundaș.

Fundașul nu se uită la atacant urmărind mingea cu privirea și nu are nici o intenție de a-și faulta adversarul. Cu toate acestea mișcarea brațului este către fața lui Mamut și o lovitură are loc. Legile jocului nu sancționează intenția în cazul unei loviri ci lovirea sau faultul în sine.

Arbitrul Cojocaru a lăsat jocul să continue dar în această situație decizia corectă ar fi fost lovitură de la 11 metri în favoarea celor de la FCSB.

Care au fost erorile de la CFR Cluj – Dinamo București (4-1)?

Meciul CFR Cluj – Dinamo București a avut o fază care a creat o ușoară confuzie în rândul iubitorilor fotbalului. Astfel în minutul 45+1 Steliano Filip sare la cap alături de un adversar pe care îl lovește cu cotul în față.

Arbitrul bine plasat îi acorda cartonaș galben, apoi se uita la jucatorul de la CFR, cheamă medical pe teren și îi arată cartonașul roșu jucătorului dinamovist. Inclusiv unii comentatori ai jocului au înțeles că arbitrul s-a răzgândit acordând roșu în loc de galben dar este important de menționat că jucătorul de la Dinamo avea deja un cartonaș galben primit în minutul 41 pentru proteste și astfel este normal că galbenul primit în urma loviturii cu cotul să fie urmat de cartonașul roșu.

Un jucător care a fost avertizat trebuie să știe că este riscant să facă genul acesta de atac direct cu cotul în fața adversarului și să se abțină pentru a nu fi eliminat. Decizia arbitrului Iulian Calin este cea corectă: lovitură liberă directă și cartonaș galben urmat de roșu.

Marius Avram / Autor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
Primul om de la Rapid pe care Șucu l-a trimis la Genoa. Se află deja în Italia
Primul om de la Rapid pe care Șucu l-a trimis la Genoa. Se află deja în Italia
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii…
Ce se întâmplă cu primul transfer al iernii de la Dinamo
Ce se întâmplă cu primul transfer al iernii de la Dinamo
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un club de TOP din Europa
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un…
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi vine!
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Mesajul unei ucrainence fugite de război în România:
Mesajul unei ucrainence fugite de război în România: "Fiți mai recunoscători și haideți să luptăm împreună"
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Ce poreclă poate să aibă milionarul român care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Ce poreclă poate să aibă milionarul român care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături de iubita româncă
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături…
Călin Georgescu n-a mai suportat. Decizia luată chiar azi, 3 ianuarie, în justiție. E ultimă șansă
Călin Georgescu n-a mai suportat. Decizia luată chiar azi, 3 ianuarie, în justiție. E ultimă șansă
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au…
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu?
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în…
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
×